Gondolkodtam, hogyan is lehetne igazságosabb, egyszerűbb a büntetés.

Ugyebár a büntetés célja (vagy legalábbis ennek kéne lennie a célnak) a nevelés. Úgy tűnik van olyan, akit csak folyamatos erőszakkal lehet kényszeríteni a civilizáció rendjének betartására, és ha ez sem működik, hát ki kell vonni a társadalomból.
Ha nem tévedek, jelenleg börtön, közmunka, illetve pénzbüntetés a büntetés eszközei (hallottam már bírói megrovásról és bocsánatkérésre/helyreigazításra utasításról is, de hát őszintén, azt ki nem szarja le?).

Bármilyen gazdasági/anyagi kárt okozó tett esetén én egyrészt kötelezném a bűnöst a kár megfizetésére, másrészt közmunkában dolgozza le a kár értékét, lehetőleg a károsultnál. Visszaesés esetén egyenes arányosan többszörösen. Tehát ha valaki a Tescóból csokit lop, előbb fizesse ki a csokit, aztán dolgozzon ott egy órát. Ha valaki grafitizik, fizesse ki eltávolításának költségét, majd ő maga távolítsa el.
No de akkor igazán lesz ütős a dolog, ha valaki teszem azt milliárdos kárt okoz. Mert jelenleg mi van? Max. pár évre börtönbe jut a delikvens. Az én módszerem szerint élete végéig közmunkán lenne.
Erőteljesebb módszer a testi fenyítés, ezt inkább hanyagolnám, bár kétségtelenül hatásos - de maradjunk inkább a szemet szemért elvnél, vagyis anyagi jellegű bűnnél legyen a büntetés is az. Elvégre kapitalizmus van.

Ember ellen irányuló bűn - ez már keményebb dió. Az erőszakos büntetés az én érzékeny lelkemnek durva, maradjunk hát a börtönnél, mint forma. Mértéke az előzőekhez hasonlóan legyen a sérülés gyógyulásához szükséges idő + a nevelő célzat lehete szocilis munka, hiszen hol taulhatná meg legjobban valaki a türelmet? Itt is számít a visszaesés, vagyis mondjuk a második 1 hét alatt gyógyuló sérülés okozása esetén már 2 hét börtön + 2 hét közmunka jár. Maradandó sérülés, halál okozása vagy annak kísérlete életfogytiglan.
Persze itt nagyon fontos a szándék, hiszen ha valakinek véletlenül kiverem a fogát (mint tette azt velem nővérem játék közben), attól még nem érdemlek életfogytot. Ilyenkor számítson gazdasági tettnek a bűn.

Megoldottam az élet egy újabb nagy kérdését vagy idióta barom vagyok?

A bejegyzés trackback címe:

https://perverzbabi.blog.hu/api/trackback/id/tr223355485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása